Vedeli ste, že banánová šupka má množstvo prekvapivých benefitov?Pixabay
StoryEditor

Krajšia pleť, belšie zuby či záhradka bez škodcov: Banánová šupka na 8 spôsobov

24.02.2022, 12:00
Životný štýl
Banány sú obľúbeným čerstvým ovocím aj surovinou pri príprave rôznych dezertov. Aby sme ich mohli využiť, v prvom rade sa zbavujeme šupky. Vedeli ste však, že práve tá je bohatá na antioxidanty a iné výživné látky? Skôr než ju zahodíte do koša, prinášame vám jej všestranné využitie.

Skôr než zahodíte banánovú šupku do koša, prinášame vám jej všestranné využitie. Dajte jej druhú šancu, kým popoutuje do smetnej nádoby.

Zmierňuje opuch

Početné kvality banánovej šupky začali propagovať kozmetické firmy prostredníctvom rôznych pleťových produktov. Výťažky z tohto ovocia obsahujú vysoké množstvo vitamínu E. Vďaka nemu je vaša pleť jasnejšia, hydratovaná a pôsobí mladšie. Silný antioxidant pomáha aj v prípade, že sa chcete zbaviť tmavých kruhov pod očami. Očistnú kúru si jednoducho pripravíte aj doma. Šupku nakrájajte a priložte pod oči aspoň na 15 minút, maximálne však na pol hodinu. Keď čas uplynie, tvár opláchnite a vyčistite tonizačnou vodou.

Potláča svrbenie

Aj keď je leto ešte relatívne ďaleko, tipy na zbavenie sa otravného hmyzu môžeme zbierať už teraz. Po uštipnutí komárom si priložte na dané miesto šupku a svrbenie v momente ustúpi. Domáci recept je skutočne účinný, pretože šupka má protizápalové vlastnosti. Môžu za to polysacharidy znižujúce opuchy spôsobené nepríjemným hmyzom.

Prírodný liek na jazvičky

Banánové šupky sú prirodzene nabité lektínom a zinkom. Ich antibakteriálne vlastnosti pomáhajú s rýchlejším hojením problémového akné. Dokonca bránia vzniku nových nedokonalostí – postihnuté miesta opláchnite vodou a potom priložte šupku z mierne prezretého banánu. Na pokožke ju nechajte 5 až 10 minút, opláchnite. V priebehu týždňa tento postup opakujte dva až tri razy za deň.

Podobný spôsob skúste na vyblednutie existujúcich jazvičiek. Ranu potrite vnútornou stranou šupky a nechajte oblasť zaschnúť. Zvyšky odstráňte vlhkou handričkou a opakujte každý deň, kým neuvidíte výsledky.

Kuchynské využitie

Šupky sú jedlé rovnako ako napríklad tie z jablka, pre lepšiu stráviteľnosť ich radšej povarte vo vode približne 10 minút. Nemusíte ich konzumovať samostatne, pokojne si ich zmixujte so sladkým ovocím. Vznikne vám lahodné smoothie bohaté na antioxidanty.

Zaujímavým tipom je aj jej prítomnosť pri tepelnej úprave. Keď pripravujete kuracie mäso alebo ryby, vložte do pekáča banánovú šupku. Počas pečenia sa premení na akúsi prikrývku a zabráni odparovaniu vlhkosti z pripravovaného jedla. Mäso týmto spôsobom nevyschne a ostane jemné.

Belšie zuby v priebehu 14 dní

Profesionálne bielenie zubov vás u zubára môže stáť nemalé peniaze. Vedeli ste však, že prirodzene sa vyskytujúce minerály nachádzajúce sa v banánových šupkách (draslík, horčík, mangán) úspešne odstraňujú škvrny na zubnej sklovine?

Vezmite si banánovú šupku, kefku a svoju obľúbenú zubnú pastu. Aplikujte vnútro šupky priamo na zuby, kým sa nevytvorí riedka pasta. Po uplynutí desiatich minút uchopte čistú zubnú kefku a votrite pastu do zubov. Zuby si umyte aj klasicky, aby ste odstránili zvyšky banánu. Rovnaký postup opakujte jedenkrát denne počas dvoch týždňov.

Užitočné hnojivo

Ak vaše izbové rastliny vyzerajú trochu nevýrazne, máme pre vás riešenie! Mnoho ľudí používa banánové šupky ako hnojivo. Môžete si vybrať z viacerých spôsobov: pokrájanú šupku zahrabať k rastline, dať ju tam celú alebo si pripraviť banánový odvar. Stačí naplniť džbán alebo pohár vody čo najväčším množstvom banánových šupiek a nechať ich dva alebo tri dni odležať mimo priameho slnečného žiarenia. Zmesou zalejete kvety a verte, že sa vám za to odvďačia. Prítomný draslík a fosfor nielenže pomôžu posilniť korene a rast rastlín, tiež chránia pred škodcami a chorobami.

Poradí si aj s trieskou

Trieska v ruke môže i napriek svojej „veľkosti“ spôsobiť viacero nepríjemností. Aby ste predišli zapáleniu rany, naneste na ňu peeling zo šupky, prekryte jemnou látkou a nechajte pôsobiť asi 30 minút. V banánovej šupke sú enzýmy, ktoré pomáhajú dostať triesku na povrch vašej pokožky, takže ju môžete ľahko odstrániť pinzetou.

Odstráni stopy po atramente

Aj keď v súčasnosti  trávime väčšinu času písaním na počítači, každej z nás sú známe atramentové fľaky od pera. Keby sa náhodou stalo, že máte v rovnakej chvíli po ruke prezreté banány, aj tu nájdu využitie. Zafarbené prsty namažte vnútrom banánovej šupky. Prírodné oleje v šupke sa viažu na atramentové pigmenty, čo uľahčuje zmývanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 05:03