Odvar so žihľavy je výborný na pleť, vlasy či zuby.dreamstime
StoryEditor

Popŕhli, no prečistí a prekrví vaše telo. Žihľava je skvelá na zápach z úst, lupiny či akné

25.04.2022, 10:00
Zdravie
Žihľava sa od nepamäti využíva ako liek na množstvo zdravotných problémov. Okrem toho, že prečisťuje a prekrvuje telo, blahodarne pôsobí aj na vonkajšiu krásu. Výborná je na lupiny, akné, ale aj zápach z úst či chudnutie. Vyrobte si z tejto zázračnej bylinky masku, tonikum alebo ústnu vodu.

Už v stredoveku si ľudia vážili liečivé účinky žihľavy. Niet sa čomu čudovať, keďže táto zázračná bylinka dokáže vyliečiť aj nemožné. Používa sa predovšetkým na bolesti kĺbov, močových ciest, ale vyrieši aj problémy s prostatou. Môže za to vďačiť látkam, ktoré v sebe ukrýva. K tým najdôležitejším patrí magnézium, vápnik, železo či dôležité vitamíny ako C alebo A. Žihľava sa dá prijímať rôzne, najčastejšie ju však ľudia konzumujú vo forme čaju, ktorý pozitívne pôsobí na žlčník, pečeň, ale aj na alergiu či bolesti hlavy. Netreba však zabúdať na to, že má blahodarné účinky aj na vonkajšiu krásu. Vďaka antioxidantom zlepšuje stav pokožky a vyživuje vlasy. Pozrite sa, čo si z nej môžete vyrobiť.

Odvar či tinktúra na žiarivé vlasy

Túžite po hustých a žiarivých vlasov? Pripravte si žihľavový odvar, vďaka ktorému sa zbavíte celého radu problémov s vašou hrivou. V litri horúcej vody nechajte vylúhovať žihľavové listy. Po vychladnutí si odvar nalejte na vlasy. Predtým si ich však namočte. Aby ste z tejto kúry získali čo najviac benefitov, oplach by ste mali opakovať každý deň. Ak vám z odvaru niečo zostane, nevylievajte ho. Uskladniť ho môžete v chladničke až na dva dni.

Druhou možnosťou je pripraviť si žihľavovú tinktúru, ktorej príprava je zdĺhavejšia, no vydrží vám dlhšie. Potrebujete kvalitný biely alkohol, 70 g žihľavy a zaváraninový pohár. Doň vložte žihľavu, ktorú zalejte alkoholom. Najlepšie je, ak necháte tinktúru dva týždne postáť a napokon ju môžete precediť napríklad do fľaše s rozprašovačom. Je dôležité, aby ste ju aplikovali priamo na korienky vlasov a jemne do pokožky vmasírovali.

Žihľavová maska proti lupinám

Žihľava je zázračná bylinka, a preto dokáže pomôcť rôznym typom vlasov. Ak máte problém s lupinami, vyrobte si domácu masku, na ktorú budete potrebovať hrsť nasekanej žihľavy a tri lyžice plnotučného tvarohu. Žihľavové listy zalejte vriacou vodou, odvar prikryte a nechajte lúhovať približne dve hodiny. Po lúhovaní vyberte z pripravenej tekutiny všetky žihľavové listy, ktoré zmiešajte s plnotučným tvarohom. Túto zmes sa snažte čo najrovnomernejšie naniesť až ku korienkom vlasov a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Napokon ju zmyte pomocou odvaru, ktorý vám zostal po lúhovaní. Vlasy budú jemné, žiarivé a najmä bez lupín.

image

Žihľava vás zbaví lupín a mastnoty.

dreamstime

Tonikum, ktoré vás zbaví akné či zápalu

Netreba zabúdať na to, že žihľava je všeliek, a preto ju môžete použiť aj na pleť. Či už vás trápi akné, zápal alebo mastná pokožka. Nemíňajte peniaze na drahé produkty, ktoré nepomáhajú. Vyrobte si žihľavové tonikum plné vitamínov a minerálov. Budete potrebovať za hrsť žihľavových listov, ktoré necháte vo vriacej vode luhovať približne desať minút. Po vychladnutí tento odvar prelejte do fľaše s rozprašovačom. Vždy, keď budete cítiť, že vaša pleť potrebuje liek, postriekajte si na ňu toto žihľavové tonikum. Pozor, vždy si ho aplikujte na vyčistenú a odlíčenú pleť.

Krásny úsmev so žihľavovou ústnou vodou

Liečivá žihľava obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok. Jednou z nich je aj fosfor, ktorý je vynikajúci pri zápaloch ďasien a odstraňovaní nepríjemného zubného povlaku. Podobne ako pri predchádzajúcich kúrach budete používať odvar zo žihľavy. Po vychladnutí si ho jednoducho aplikujte ako klasickú ústnu vodu. Snažte sa o to, aby sa odvar dostal všade tam, kam má. Približne po piatich minútach môžete zmes vypľuť. Najlepšie je, ak budete túto žihľavovú ústnu vodu používať každodenne.

image

Žihľavová ústna voda vás zbaví všetkých problémov.

dreamstime

Schudnite so žihľavou

Najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako prijať všetky potrebné vitamíny so žihľavy, je konzumácia prostredníctvom čaju. Ak túžite schudnúť, spravte si trojtýždňovú detoxikačnú kúru, ktorá rozhýbe váš metabolizmus, čím podporí spaľovanie tukov. Počas kúry by ste mali za deň vypiť približne liter žihľavového čaju. Dôležité je, aby ste vypili šálku nalačno a pred spaním, zvyšok v priebehu dňa. Po troch týždňoch si dajte od žihľavy pauzu, aby jej účinky nestratili efekt. Celkovo je však táto liečivá bylinka výborná pre ženy, ktoré majú horší priebeh menštruácie, problémy s nadúvaním či menopauzu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 07:38