Pri sedavej práci máte málo pohybu.dreamstime
StoryEditor

Jasné, že za priberanie nemôžete vy, ale vaša práca: Schudnite podľa typu povolania

22.04.2022, 06:00
Zdravie
Už dlho sa snažíte schudnúť, no kilá na váhe sa stále nikam neposunuli? Je dosť možné, že za to môže vaše povolanie. Každá práca si totiž vyžaduje inú fyzickú či psychickú námahu, takže je dôležité, aby ste svojej práci, nech už je manuálna či sedavá, prispôsobili aj stravovacie návyky.

Je úplne normálne, ak ste vyskúšali už všetky možné diéty či tréningové plány, no vaše chudnutie sa nikam neposunulo. Nezúfajte, nemusíte byť príčinou práve vy, ale naopak, je dosť možné, že za to môže vaša práca. Každý druh zamestnania si totiž vyžaduje iné stravovacie návyky, a preto vám prinášame rady, ako schudnúť podľa povolania.

Sedavá práca v kancelárii či z domu

Ak vaše zamestnanie potrebuje minimálnu alebo žiadnu fyzickú aktivitu, chudnutie môže byť pre vás omnoho ťažšie. Keďže pri ňom nevykonávate takmer žiadny pohyb a máte nedostatok energie, z práce v kancelárii si často môžete domov odnášať stres či iné psychické problémy, ktoré snom o štíhlej postave rozhodne nepomôžu. Takéto sedavé zamestnanie negatívne vplýva aj na vaše držanie tela, a preto môžete trpieť častými bolesťami chrbta alebo sa hrbiť.

Ak si to však vezmeme z tej druhej strany, pracovať v kancelárii či z domu môže mať aj svoje výhody, ako napríklad blízkosť kuchyne či chladničky. Máte tak možnosť pripraviť si menšie jedlo počas dňa alebo si ho jednoducho uvariť deň predtým, rozdeliť do misiek a napokon ho v pravidelných intervaloch servírovať. V tomto prípade je veľmi dôležité, aby ste sa naučili mať režim. Môžete si nastaviť budík alebo požiadať kolegyňu o to, aby vám prestávku na jedlo pripomenula. Ak využívate donáškové služby či jedáleň, snažte sa vyberať jedlá, ktoré vám dodajú energiu na zvyšok dňa. Vymeňte hamburger s hranolkami či pizzu za ryžu, šalát alebo rybu. Takisto zabudnite na sladené nápoje a nahraďte ich smoothies, zeleným čajom alebo kávou.

image

Pri sedavej práci máte málo pohybu.

dreamstime

Fyzicky náročnejšia manuálna práca

Manuálne zamestnania sú občas horšie než tie sedavé. Pri fyzicky náročnej práci musíte totiž zo seba vydať veľmi veľa energie a môže sa stať, že práve kvôli tejto skutočnosti sa vám nedarí schudnúť podľa vašich predstáv. To, čo vydáte by malo zodpovedať aj vášmu príjmu. Kalorickému, samozrejme. Áno, niekedy je ťažké nájsť si pri práci čas či chuť na jedlo, no ak to napravíte, verte či nie, pozitívne výsledky sa dostavia takmer okamžite. Keď jete málo, nielenže ste skôr unavené, ale vaše telo si všetko jedlo odkladá, a teda začnete priberať.

Skúste si deň vopred navariť jedlo plné živín, rozdeliť na päť porcií a dodržať čas ich konzumácie. Na obed si môžete pripraviť napríklad celozrnné cestoviny s tuniakom a zeleninou, alebo kuracie mäso na zelenine s varenými zemiakmi. Ak nemáte vo vašej práci možnosť urobiť si viac prestávok, dajte si do vrecka sáčok s orieškami alebo si pripravte misku s nakrájaným ovocím, ktoré môžete popri práci chrúmať. Dôležitý je i pitný režim, a preto by ste mali dbať aj o to, aby ste mali vždy po ruke fľašu s vodou.

image

Pri manuálnej práci by ste nemali zabúdať na jedlo.

dreamstime

Zamestnanie vo vedúcej pozícií

Ste manažérkou, realitnou maklérkou, riaditeľkou či podnikateľkou? Ak áno, tak určite viete, akú stresovú prácu máte. Byť zamestnaná vo vedúcej pozícií má svoje výhody, ale aj veľké množstvo nevýhod. Každý deň musíte zažívať stresové situácie či rýchlo riešiť problémy, no takýto štýl života sa odrazí najmä na vašej postave a celkovom zdraví. Nielenže začnete priberať, ale môžete trpieť bolesťami hlavy, nervozitou či nespavosťou. Priznajte sa, jedávate raňajky pravidelne alebo ich v rýchlosti nahradíte šálkou kávy či dokonca cigaretou? Zabúdate aj na obed, pretože naň nemáte dostatok času? Mali by ste si dať na to veľký pozor, pretože keď prídete večer domov, môže sa stať, že po celom dni hladu zjete všetko, čo nájdete v chladničke. Ak to zažívate na pravidelnej báze, mali by ste si povedať dosť. Aj keď to bude zo začiatku ťažké, skúste sa naučiť jesť v stanovených intervaloch, päťkrát denne. Na raňajky si môžete dať ovsené vločky s ovocím, na obed grilovanú zeleninu a na večeru šalát alebo rybu. Hlavne sa vyhnite večernému prejedaniu.

image

Ak sa nachádzate na vedúcej pozícií, vyhýbajte sa prejedaniu.

dreamstime

Práca na smeny

Ak pracujete na smeny, nemáte to s chudnutím vôbec jednoduché. Nezúfajte však, všetko sa dá, keď sa chce. Či už robíte ako zdravotná sestra, policajtka alebo za pásom, vždy existuje riešenie. Dôležitá je však pravidelnosť. Nemôžete zabúdať na pitný režim, ale ani stravovanie. Pokúste sa zbaviť hladovania alebo naopak prejedania. Keď idete do práce ráno, snažte sa deň začať pohárom vody s citrónom, vločkami alebo pečivom s vajíčkami a zeleninou. Počas dňa by ste mali jesť v pravidelných trojhodinových intervaloch a najmä ich nepredlžovať ani priveľmi neskracovať. Pred nočnou sa správajte podobne ako ráno, je však dôležité, aby ste v takýchto hodinách zaradili do svojho jedálnička viac bielkovín ako napríklad mäso, mlieko či strukoviny. Stále však platí dodržovanie pravidelnosti. Ak bude totiž vaše telo cítiť, že má režim, budete môcť omnoho lepšie zvládať rannú, poobednú aj nočnú smenu.

image

Pri práci na smeny je dôležitý režim.

dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 17:22