Britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila odchádzajú zo súkromného zdravotníckeho zariadenia The London Clinic po tom čo absolvoval operáciu prostaty.TASR
StoryEditor

Buckinghamský palác diagnózu Karola III. tají: Kto ho na čele v krízovej situácii nahradí?

06.02.2024, 14:43
Kráľovská rodina

Britskú kráľovskú rodinu čaká náročné obdobie. Kráľ Karol III. (75) sa po diagnóze rakoviny musí sústrediť na liečbu. Tvárou kráľovskej rodiny sa tak zrejme na niekoľko mesiacov stane princ William (41). Ten by však radšej trávil čas po boku svojej manželky Kate, ktorá sa nedávno podrobila operačnému zákroku brucha. Špekulácie o kráľovej abdikácii podporuje fakt, že Buckinghamský palác nezverejnil panovníkovú presnú diagnózu.

Keď minulý pondelok Karol III. opúšťal po boku kráľovnej Camilly súkromnú londýnsku kliniku mal úsmev na perách. Oficiálne správy z Buckinghamského paláca hovorili po operácii prostaty o pevnom panovníkovom zdraví a plánoch na ďalšie mesiace. O týždeň neskôr prišla nepríjemná správa, ktorá znepokojila verejnosť. Kráľ trpí bližšie neupresneným typom rakoviny a v nasledujúcich mesiacoch ho čaká liečba.

Funkcie sa ujal vo veku, keď je väčšina Britov už desať rokov na dôchodku. Počas vlády jeho matky kráľovnej Alžbety II., ktorá abdikáciu aj napriek mnohým zdravotným problémom odmietala, mal podľa britských médií veľa času na zvažovanie možností, ako by v podobnej situácii reagoval on. 

Od nástupu na kráľovský trón sa aktuálny britský panovník nezastavil a verejnosť mu v prieskumoch vyjadrila vysokú podporu. 

Kto prevezme zodpovednosť?

Tvárou kráľovskej rodiny sa bude musieť stať niekto iný. Princ Harry, ktorý je už na ceste za svojim otcom, to pochopiteľne nebude, pretože sa v roku 2020 odsťahoval do Spojených štátov a vymanil sa zo všetkých kráľovských povinností. Okrem vypätých rodinných vzťahov nemohol zniesť aj vytrvalú pozornosť bulvárnych médií. Karol III. sa nemôže spoľahnúť ani na pomoc svojho brata princa Andrewa, ktorý bol jedným z najskloňovanejších mien v kauze sexuálneho predátora Jeffreyho Epsteina.

William a Kate sú jediní členovia kráľovskej rodiny, ktorý ešte nemali päťdesiat rokov a zároveň sú na oficiálnej výplatnej páske. 

image

Princ William zrejme prevezme povinnosti.

Profimedia - Standardni obsah

Pokiaľ by sa zdravie kráľa nelepšilo, môžu ho v týchto povinnostiach zastúpiť ďalší členovia kráľovskej rodiny. Ústavnú úlohu by tak prebrala kráľovná Camilla, princezná Anna či princ William alebo Edward. Andrew kvôli stykom z Epsteinom neprichádza do úvahy.

image

Kvôli stykom s Epsteinom princovi Andrewovi matka Alžbeta II. odobrala tituly a záštity.

Profimedia - Standardni obsah

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:56