Je dôležité aj kedy a s čím vitamíny konzumujete.dreamstime
StoryEditor

Viete s čím a kedy by ste mali konzumovať vitamíny a doplnky stravy? Vyvarujte sa najčastejších chýb

10.05.2024, 08:00
Zdravie

S vitamínmi a doplnkami výživy sa za posledné roky roztrhlo vrece. Výrobcovia sa predbiehajú v tom, čo nové, lepšie či výnimočnejšie prinesú na trh a vy pod vplyvom reklám podľahnete takmer všetkému. Na tom by samozrejme nebolo nič zlé, ale aj užívanie doplnkov výživy a vitamínov má svoje pravidlá. Ak sa ich nedržíte, sú to vopred vyhodené peniaze.

Nezabúdajte tiež na to, že žiadne pilulky vám nenahradia pestrú a zdravú stravu. Siahnuť by ste po nich mali v špecifický situáciách.

Kedy si ich kúpiť?

Rôzne doplnky stravy či vitamíny by ste si mali kúpiť v momente, keď viete, že konkrétnych minerálov či vitamínov máte nedostatok a neviete ich telu dodať vo vyššom množstve v krátkej dobe. Napríklad taký vitamín D môžete v našich končinách suplementovať celoročne. V lete si síce môžete dať pauzu, no ak v užívaní budete pokračovať, predávkovanie vám určite nehrozí. Vitamíny si nasaďte najmä na jeseň či zimu, keď potrebujete posilniť celkovú obranyschopnosť organizmu. A nezabúdajte ani na minerály. Tie by najmä športovci mali konzumovať pravidelne, alebo aspoň počas obdobia, kedy sa stupňuje ich výkonnosť.

Vitamín D

Najčastejšie užívaný je už spomínaný vitamín D. Mnoho ľudí robí základnú chybu a to tú, že tento vitamín nekombinujú s tukmi, s ktorými sa vstrebáva. V praxi to znamená, že tabletku, alebo pár kvapiek tohto vitamínu by ste si mali dať na chlebík s maslom, do mlieka či akéhokoľvek nápoja, alebo jedla, ktoré obsahuje nejaký tuk. Pre väčší účinok vitamínu D ho kombinujte s vitamínom K2.

image

Vitamíny a doplnky stravy by nemali byť náhradou pestrého jedla.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 08:02