Mobilné telefóny škodia vášmu zdraviu. Môžu vám z nich narásť rohy.dreamstime
StoryEditor

Odložte mobil, inak riskujete, že vám narastú rohy. Nežartujeme, výskum ukázal, čo bude realitou už o pár rokov

19.04.2022, 08:00
Zdravie
V posledných desaťročiach sa stali mobilné telefóny neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Ľudia sa bez nich cítia prázdno, neinformovano a osamelo. Vedeli ste však, že neustále používanie telefónu má aj veľké množstvo negatívnych dopadov na vaše zdravie? Môžu vám dokonca narásť rohy!

Určite viete, že mobilné telefóny spôsobujú množstvo psychických a fyzických problémov. Či už je to úzkosť, obezita, alebo neschopnosť komunikovať a vytvárať vzťahy v reálnom svete. Áno, všetko má svoje pre aj proti, no neustále používanie mobilného telefónu nemá žiadne benefity pre vaše zdravie. Dokonca vám z toho môžu narásť rohy. Podľa odborníkov sa totiž ľudská kostra začala postupne prispôsobovať telefónu, a to pozícii zhrbeného chrbtu a sklonenej hlavy. Vďaka tomu sa na lebke môže objaviť výčnelok podobný rohu. Niektorí tvrdia, že sa to môže stať najmä mladšej generácii, no čoraz viac dospelých ľudí strávi nad telefónom podobný čas ako mileniáli. Nežartujeme, pozrite sa, čo odhalil výskum.  

Výsledky sú alarmujúce

Podľa výskumov mladšia generácia ľudí strávi denne na telefónoch približne 4 a pol hodiny. Väčšina z nich trpí veľkými bolesťami krčnej chrbtice, čo znamená, že práve telefóny sú zodpovedné za hrbenie populácie a takisto vznik lebečných výčnelkov. Táto kosť pri tlaku, ktorý vyvolal čas strávený nad telefónom v zhrbenej pozícii, začína vytvárať roh, aby dokázala nápor znížiť. Takýto zväčšený tylový výbežok sa postupom rokov začal objavovať u veľkého množstva ľudí. Predpokladá sa, že v budúcnosti bude trápiť takmer každého človeka, ktorý využíva mobilný telefón na pravidelnej báze. Najhoršie na tom je, že tento problém môže u človeka vyvolať psychickú nespokojnosť, fyzickú záťaž, ale aj finančné problémy. Riešením by mohlo byť napríklad zlepšenie vzdelávania v oblasti správneho držania tela. Ak sa bojíte, že vám narastie roh, prinášame vám niekoľko rád, ktoré by vám mali pomôcť obmedziť čas strávený na telefóne.

Ako sa odnaučiť od telefónu

Vieme, že v dnešnej dobe nie je jednoduché obmedziť čas na telefóne, pretože ho potrebujete používať na osobné, pracovné alebo školské záležitosti. Aby ste predišli vzniku zdravotných problémov, musíte na svojom správaní niekoľko vecí zmeniť.

  • Vypnite si upozornenia: Tento krok je jedným z najdôležitejších. Poznáte to, telefón vás neustále upozorňuje na správy, žiadosti o priateľstvá či nové príspevky. Tým, že túto funkciu vypnete alebo si nastavíte telefón na tichý režim, môžete okamžite znížiť čas strávený nad obrazovkou telefónu.
  • Nastavte si časovač či budík: Mnoho zariadení má funkciu, ktorá umožňuje nastaviť časovač pre určité aplikácie tak, že si sami určíte denný limit. Takisto si môžete nastaviť obyčajný budík alebo stopky, ktoré vás upozornia, že je čas vypnúť telefón.
  • Skúste odolať: Každý, kto využíva telefón pravidelne vie, aké to je, keď máte potrebu byť neustále spojený so svojimi priateľmi. Ak sa toto spojenie preruší, vzniká stres. Skúste digitálny detox alebo jednoducho vypnite telefón na nejaký čas. Môžete začať s kratšími intervalmi, aby ste sa postupne naučili odolávať pokušeniu.
  • Vycíťte, kedy máte dosť: Je dôležité, aby ste vedeli, kedy má vaše telo a hlava telefónu dosť. Keď vás začne bolieť chrbát, pocítite zahmlievanie pred očami alebo už nebudete mať čo na telefóne sledovať. Naučte sa, kedy má toho vaše telo dosť a skráťte čas na minimum.

&type=youtube&iframe_regex_params">
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 10:41