Najpopulárnejšie diéty, ktoré musíte vyskúšať.unsplash
StoryEditor

Kilá pôjdu dole takmer bez námahy. Toto je TOP 5 hitov medzi diétami, ktoré sa oplatí vyskúšať

31.03.2022, 12:00
Zdravie
Nedarí sa vám schudnúť alebo neviete, ako začať? Vyberte si jednu z aktuálne najpopulárnejších diét, vďaka ktorým môžete dosiahnuť svoju vysnívanú postavu. Zhodíte pár kíl, ale zároveň sa naučíte disciplíne a zdravej strave. Pozrite sa, ktorá z týchto diét je pre vás najvhodnejšia.

Zabudnite na keto či dukanovu diétu. Svetu chudnutia a zdravej stravy aktuálne vlasnú celkom iné diéty. Nie len, že vám pomôžu so zhadzovaním kíl, ale môžu zlepšiť váš zdravotný stav či nastavenie mysle. Toto je TOP 5 hitov medzi diétami. 

Omad diéta sľubuje 5 kíl za 2 týždne

Pri Omad diéte konzumujete len jedno jedlo a po zvyšok dňa máte pôst. Jej názov vznikol ako skratka slov One Meal A Day. Takýto typ stravovania vytvára v tele kalorický deficit, a práve to vedie k chudnutiu. Okrem toho, vďaka nej máte možnosť si znížiť výskyt srdcových chorôb, zápalov či vysoký cukor. Čo by ste mali počas Omad diéty konzumovať? Je dôležité, aby jedlo, ktoré zjete, bolo bohaté na živiny. K takýmto potravinám patria napríklad rôzne druhy ovocia či zeleniny, zdravé tuky ako avokádo a kokos, strukoviny a semená. Bielkoviny môžete získať z rýb, mäsa, tofu alebo vajec. Samozrejme, musíte sa rozlúčiť s rýchlym občerstvením, sladkým pečivom či sladenými nápojmi. Pri správnom dodržovaní Omad diéty môžete schudnúť okolo 3 – 5 kilogramov za dva týždne.

Okinawa diéta sa dá držať aj bez cvičenia

Diétu Okinawa, pochádzajúcu z Japonska, si obľúbilo veľké množstvo žien, pretože sľubuje krásnu figúru už po mesiaci jej dodržiavania. Ak nemáte čas či chuť na cvičenie, táto strava je pre vás ako stvorená. Je založená najmä na správnom a vyváženom jedálničku. Jej základ a prílohu ku každému jedlu tvoria potraviny ako koreňová zelenina a oranžové alebo fialové zemiaky. Zabudnite teda na ryžu či cestoviny, pretože až 90% vašej stravy musí byť vo forme zeleniny a len jedno percento tvorí mäso či mliečne výrobky. Dopriať si môžete aj ovocie alebo tofu, ale len v ranných hodinách. Okinawa diéta je síce nízkokalorická, ale bohatá na živiny. Výhodou je tiež fakt, že ju môžete držať dlhodobo.

image

Jedlá v Okinawa diéte sú z 90% tvorené zo zeleniny.

dreamstime

Mind diéta povoľuje aj pohár vína denne

Mind diéta je jednou z najzaujímavejších, pretože jej cieľom je pozitívne vplývať na funkciu mozgu. Nie len, že vďaka nej schudnete, ale zníži sa u vás riziko vzniku demencie či Alzheimerovej choroby. Pri tejto diéte budete musieť zvýšiť príjem potravín rastlinného pôvodu a obmedziť konzumáciu živočíšnych potravín či nasýtených tukov. Mind diéta má jednu veľkú výhodu. Nebudete mať problém ju dodržiavať, pretože kilá pôjdu dole zdravo, rýchlo a len tak ľahko sa už nevrátia. Keďže pri nej neexistuje denný kalorický limit, potraviny si rozdeľte na desať zdravých a päť nezdravých. K tým zdravým patrí najmä zelená listová zelenina, ostatná zelenina, oriešky, bobuľové ovocie, strukoviny, celozrnné výrobky, ryby, olivový olej, víno a hydina. A k tým nezdravým patrí červené mäso, syry, maslo, biele pečivo či rýchle občerstvenie. Je nenáročná a nemusíte sa pri nej príliš veľa obmedzovať.

TLC diéta zredukuje 8 kíl za mesiac

Táto diéta pochádza z Ameriky a nejde o nič drastické. Pri TLC diéte sa musíte držať najmä pevnej vôle a disciplíny, vďaka ktorým sa zbavíte nadbytočných kíl. Dôležitý je príjem kalórií, a to prvý týždeň 1800 a ďalšie tri týždne len 1200. Takýmto spôsobom môžete za mesiac schudnúť až 8 kilogramov. Musíte si sledovať tento príjem, obmedziť sacharidy, pridať do stravy viac zeleniny či ovocia a rozlúčiť sa s bielym pečivom. TLC diéta však nie je postavená len na chudnutí, ale má vás naučiť, ako sa stravovať zdravo. Popri správnom dodržiavaní sa vám dokonca môže zlepšiť stav pokožky, vlasov, kvalita nechtov či trávenie.

image

Pri TLC diéte musíte znížiť príjem kalórii.

dreamstime

Dash diéta prospeje aj zdraviu

Diéta Dash sa odporúča nie len tým, ktorí chcú schudnúť, ale aj ľuďom, ktorí sa chcú zbaviť vysokého krvného tlaku či srdcových chorôb. Je zameraná najmä na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a kvalitné jemné mäso. Dash diéta však nemá určený špecifický zoznam potravín, ale odporúča konkrétne porcie na deň, ktoré obsahujú maximálne dvetisíc kalórii. To znamená, že sa pri nej naučíte, ako vyzerá kalorický deficit. Budete totiž obmedzovať príjem veľkého množstva tukov a potravín s obsahom cukru. Po ukončení diéty sa môže stať, že si počítanie kalórii osvojíte a v budúcnosti to budete robiť vedome.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:50