Arašidové maslo je síce chutné, ale má aj svoju temnú stránku.Unsplash
StoryEditor

S arašidovým maslom to nepreháňajte: Vieme, kedy podporuje chudnutie a kedy z neho priberiete

12.03.2022, 10:00
Zdravie
Na palacinkách, v smoothies či dezertoch. Arašidové maslo je obľúbenou nátierkou, známou najmä vďaka svojej nezvyčajnej sladko-slanej chuti. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ale keď sa to s ním preženie, stane sa zo zdravej maškrty nástroj na priberanie.

Arašidové maslo je v podstate nespracovaná potravina. Skladá sa z nasucho opražených či mletých orieškov, ktoré sú spracované na pastu. Obsahuje aj ďalšie prísady, ktoré upravia jeho chuť, ako napríklad soľ, sladidlo čo emulgátor. V Amerike je natoľko obľúbené, že tu ľudia dokonca oslavujú 24. januára národný deň arašidového masla.

Nátierka je bohatá na živiny s vysokým obsahom bielkovín, vitamínov a minerálov. Zvyčajne si arašidové maslo dávame na chlieb, palacinky alebo ho pridávame do smoothies či dezertov. Treba však myslieť na to, že aj keď v sebe ukrýva veľa dobrého, niektoré komerčné značky môžu obsahovať aj pridaný cukor, rastlinný olej či trans-tuky. A konzumácia príliš veľkého množstva týchto prísad môže spôsobiť priberanie aj vážnejšie zdravotné problémy.

Znižuje riziko obezity

Nátierka v podobe arašidové masla má vynikajúcu chuť a jej konzumácia so sebou prináša aj zdravotné výhody, ako napríklad zníženie rizika úmrtia či výskytu srdcových chorôb. Keďže obsahuje kyselinu olejovú a omega-6, dokáže pomôcť pri udržiavaní správnej hladiny cholesterolu, cukru v krvi a krvného tlaku. Takisto je výborným zdrojom aminokyselín, ktoré zabraňujú vzniku cievnych ochorení, ale aj antioxidantov, ako je mangán, vitamín B a E, ktoré zas znižujú riziko obezity a majú protirakovinové účinky.

Ak konzumujete arašidové maslo pri zdravom stravovaní, môže vám jeho obsah zdravých tukov dopomôcť k chudnutiu. Predovšetkým sa po zjedení tejto chutnej nátierky budete cítiť sýtejšie a nebude mať chuť prejedať sa. Treba sa však pozerať na zloženie, aby ste si dopriali kvalitu a nie nátierku plnú chémie a emulgátorov.

Pozor na odporúčané množstvo

Ďalším dôvodom, prečo niekto z arašidového masla chudne a iný priberá, je odporúčané množstvo. Táto obľúbená pochúťka je totiž bohatá na kalórie a tuk. Aj keď sú zdravé tuky výživné, mali by ste ich prijímať s mierou, aby ste sa vyhli nechcenému priberaniu a iným zdravotným problémom. Nadmerná konzumácia môže časom spôsobiť srdcové problémy, oxidačný stres, upchaté tepny či zvýšený cholesterol. Pozor tiež na alergickú reakciu.

Koľko arašidového masla teda môžete zjesť? Odborníci odporúčajú maximálne jednu až dve lyžice denne. A opäť platí, že by ste sa mali pozerať na obsah masla, ktoré si zakúpite. Nechcete predsa jesť zbytočne pridané cukry, oleje a tuky.

Zdravšie alternatívy arašidového masla

Ak by ste chceli vymeniť arašidové maslo za zdravšiu alternatívu, mali by ste myslieť na to, že mnohé orechy majú podobný nutričný profil a dokonca sú omnoho lepším zdrojom potrebných vitamínov a mastných kyselín. Tieto alternatívy môžu byť vhodné aj pre ľudí s alergiami na arašidy. Vyskúšajte napríklad mandľové maslo, ktoré oproti arašidom obsahuje veľké množstvo živín. Takisto môže byť vhodné aj makadamiové maslo alebo nátierka z vlašských orechov, ktoré sú skvelým zdrojom mastných kyselín a ukrývajú v sebe oveľa menej tuku a kalórií ako arašidy.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 19:39