Bozkávanie má pozitívny vplyv na naše zdravie.Pexels/Ana Paula Lima
StoryEditor

Spaľuje kalórie, zbavuje stresu, posilňuje imunitu: Bozkávanie má množstvo zdravotných benefitov

06.03.2022, 10:00
Zdravie
Okrem príjemných pocitov nám bozkávanie dokáže vylepšiť imunitu či psychické zdravie. Je takisto dobrým liekom na pocity úzkosti a stresu. Pomocou bozkov dokonca môžeme zistiť o partnerovi aj niečo naozaj dôležité.

Keď niekoho pobozkáme, nielenže mu prejavíme svoju náklonnosť, ale podieľame sa aj na jednom z prvých evolučných mechanizmov sociálnej väzby. Pri bozkávaní sa cítime „nažive“, pretože sa v tele uvoľní množstvo adrenalínu, noradrenalínu a zvýši sa srdcová frekvencia. Aké sú tie najznámejšie, vedecky podložené výhody bozkávania?

Robí nám radosť

Keď sa bozkávame, náš mozog začne uvoľňovať chemikálie ako oxytocín, dopamín a serotonín. Práve vďaka nim sa cítime šťastne až euforicky a znížime tak hladinu kortizolu, teda stresového hormónu. Justin Lehmiller, profesor psychológie na Harvarde tvrdí, že dopamín je rovnakou chemikáliou, ktorá sa vylučuje aj pri iných príjemných aktivitách, napríklad počas počúvania hudby. Táto zmes hormónov šťastia pomáha udržať neželané zmeny nálad pod kontrolou a cítime sa vďaka nim povznesene.

Zbavíme sa stresu

Ak sa cítite mierne pod stresom, namiesto pohára vína zvoľte bozkávanie. Pravidelné bozky totiž znižujú hladinu stresu – spomínaného kortizolu. Vrátane jeho potláčania má za následok i zvýšenie motivácie v našom správaní, čo automaticky redukuje úzkosť.

Spaľujeme kalórie a spevňujeme mimické svaly

Hoci bozkávanie nemôže nahradiť cvičenie, pomáha spáliť 2-3 kalórie za minútu. Vplyvom rýchlejšieho prúdenia kyslíka v tele prispieva k lepšiemu metabolizmu. Navyše sa pri bozkávaní zapojí 3-55 svalov na tvári, čo pomáha k produkcii kolagénu a celkovému spevňovaniu mimických svalov.

Bojuje s upchatými dutinami a posilňuje imunitu

Vylučovanie slín počas bozkávania má prekvapivo špeciálnu úlohu. Zbavuje nás zubného povlaku, ktorý môže viesť k zubnému kazu. Sliny totiž odstraňujú častice prilepené na zuboch a chránia nás pred potenciálnymi nepríjemnosťami. Vylučovanie slín spôsobuje aj výmenu dobrých baktérií, ktoré posilňujú schopnosť imunitného systému bojovať s infekciami.

Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu

Bozkávanie rozširuje cievy, čo prispieva k zlepšeniu krvného tlaku. Počas toho ako sa cievy rozšíria, prietok krvi sa zvýši a spôsobí okamžité zníženie tlaku. To znamená, že bozkávanie je pre srdce dobré doslova aj metaforicky. Keď sa pri bozkávaní minimalizujú hladiny kortizolu, upraví sa tak i hladina cholesterolu.

Testujeme si nádejných partnerov

Bozky neslúžia len ako predohra, je to aj spôsob, akým sa nám telo snaží niečo naznačiť. Presnejšie ide o to, či je človek, s ktorým sa práve bozkávame, pre nás správnym genetickým materiálom na založenie potomstva. Vedci z  Univerzity v Oxforde zistili, že bozkávanie nám ho pomáha posúdiť ako potenciálneho otca, a to prostredníctvom chemického zloženia slín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 19:42