Na krémové polievky nepotrebujete múky ani iné zahusťovadlá.dreamstime
StoryEditor

Na krémovú polievku nepotrebujete múku. Vyskúšajte zdravé a jednoduché recepty zo zeleniny

03.05.2022, 12:00
Recepty a tipy
Dobrá polievka je základ, a ak je ešte aj zdravá, máte vyhraté. Prinášame vám inšpiráciu na chutné a jednoduché krémové polievky zo zeleniny, na ktoré nepotrebujete múku či iné zahusťovadlá. Vyskúšajte nahradiť vývar hrachom, tekvicou či špenátom.

Niektoré druhy zeleniny sú výborné na chudnutie, trávenie či zdravie srdca, iné naopak na úzkosť, pozitívnu náladu a proti starnutiu. Pripravte si s nami zdravé, rýchle a jednoduché krémové polievky, na ktoré nepoužijete ani zrnko múky. 

Hrášková polievka

Hrach je výborný na posilnenie imunity. Dodá vášmu telu potrebné množstvo bielkovín a tiež vlákniny. Konzumovať by ste ho mali aj kvôli jeho pozitívnym účinkom na krvný tlak, nervy či správne trávenie.

Budete potrebovať:

450 g mrazeného hrachu

500 ml zeleninového vývaru (nie bujónu)

1 cibuľu

10 lístkov čerstvej mäty

1 ČL olivového oleja, štipku soli

Postup:

Hrach nechajte pred varením trochu rozmraziť, aby nebol plný vody. Na rozpálenom oleji si v hrnci opražte nadrobno nasekanú cibuľu. Zalejte ju zeleninovým vývarom alebo vodou. Keď začne vrieť, pridajte hrach a mätu. Osoľte a podľa chuti môžete pridať aj čierne korenie. Keďže sa hrach varí veľmi rýchlo, polievku odstavte z ohňa približne po piatich minútach. Rozmixujte ju ponorným mixérom. Ak budete chcieť, môžete si ešte predtým vybrať par celých hráškov na ozdobu. Polievku môžete podávať s bielym jogurtom.

Brokolicovo - špenátová polievka

Kombinácia týchto dvoch zdravých potravín sa môže pochváliť vysokým obsahom vlákniny a omega-3 mastných kyselín. Špenát sám o sebe pozitívne vplýva na zápchu, znižuje tlak, vyhadzuje vrásky, no dokáže aj posilniť zrak či bojovať proti chudokrvnosti.

Budete potrebovať:

1 cibuľu

1 PL olivového oleja 

500 g brokolice

450 g mrazeného listového špenátu

1,5 l vody

250 ml 12% smotany na varenie

1 väčší zemiak

2-3 strúčiky cesnaku

soľ a mleté čierne korenie

Postup:

V hrnci si na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte brokolicu, špenát, nakrájaný zemiak a chvíľku pražte. Napokon zalejte zmes vodou. Polievku okoreňte a varte približne 20 minút. Keď zelenina zmäkne, odstavte z ohňa a rozmixujte. Znovu ju vráťte nad oheň, pridajte roztlačený cesnak a smotanu. Nechajte prevrieť a môžete podávať.

image

Špenát pomáha pri zápche či starnutí.

dreamstime

Tekvicová hokkaido polievka

Táto krémová polievka je nízkokalorická, nízkotučná a neuveriteľne chutná. Tekvica hokkaido je univerzálna surovina, skvelo chutí v koláčoch, ale hodí sa aj k mäsu. Je výborná na zdravie očí, srdca a udržuje vaše telo mladé. Pozitívne vplýva aj na trávenie, pleť či kvalitu spermií.

Budete potrebovať:

800 g tekvice hokkaido

200 g mrkvy

2 ks petržlenu

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

1 PL olivového oleja

soľ, mleté čierne korenie a kurkumu

Postup:

Tekvicu rozkrojte na menšie kúsky a pečte v rúre približne 20 minút pri 200 stupňoch. Nechajte ju vychladnúť, ošúpte ju a vydlabte semienka. V hrnci si na olivovom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte mrkvu, petržlen a napokon aj tekvicu. Zeleninu osoľte a okoreňte podľa chuti. Zalejte zmes vodou a varte približne 15 minút. Po dovarení ju rozmixujte a podávajte s opraženými tekvicovými semienkami.

Mrkvovo – cviklová polievka

Cvikla je druh zeleniny, ktorý je plná vitamínov a minerálov. Podporuje trávenie, udržuje vaše srdce zdravé a pozitívne vplýva na krvný tlak. Výborná je aj na zlepšenie nálady či pri diéte. Použiť ju môžete aj ako masku na žiarivú pokožku či hebké vlasy.

Budete potrebovať:

4 ks mrkvy

3 ks cvikly

2 strúčiky cesnaku

1 ks cibule

muškátový oriešok, kokosový tuk, soľ a bobkový list

Postup:

Mrkvu a cviklu najemno postrúhajte. V hrnci si na kokosovom tuku opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte k nej mrkvu, cviklu a muškátový oriešok. Zmes zalejte vodou, pridajte cesnak, soľ a bobkový list. Varte približne 15 minút, vytiahnite bobkový list a rozmixujte. Polievku môžete podávať s lyžicou mascarpone a limetovou šťavou.

image

Cvikla je plná vitamínov a minerálov.

dreamstime

Batátovo – karfiolová polievka

Batát alebo sladký zemiak pozitívne vplýva na krvný tlak či trávenie. Dokáže udržať vaše oči zdravé, posilňuje imunitu, ale najmä zmierňuje stres a úzkosť. Okrem toho je vynikajúci pre ľudí, ktorí majú problém s pamäťou či sústredením.

Budete potrebovať:  

1 kus batátu a karfiolu

cesnak, bobkový list, soľ, čierne korenie a olivový olej

Postup:

Na rozohriatom oleji opražte na kocky nakrájaný batát a karfiol. Zalejte vodou, pridajte soľ, korenie a bobkový list. Varte približne 10 minút, pridajte cesnak, vytiahnite bobkový list a rozmixujte do hladka. Podávajte s parmezánom či semienkami akéhokoľvek druhu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 13:27